Rallylydnad – träningstips

Rallylydnad – träningstips

Rallylydnad

Rallylydnad – glädje och samarbete!

Rallylydnad är sporten som tagit hundsverige med storm. Sporten blev officiell i Sverige 2011 och under de åtta år jag tävlat i rallylydnad så har antalet tävlingsekipage ökat explosionsartat och det är verkligen superroligt tycker jag. Det är en rolig och fartfylld träningsform där man genom att blanda freestyle med agilityövningar och lydnadsmoment har fått en gren som passar alla hundar – och alla hundägare. Ung eller gammal, stor eller liten, familjehund eller tävlingshund – alla ryms under rallylydnadens stora tak. Om du har möjlighet så gå gärna och titta på en tävling så kommer du att se den rika variationen på utövare, både tvåbenta och fyrfota.

Grunden i rallylydnad är glädje och samarbete. Träningen syftar till att stärka kommunikationen mellan hund och hundförare och tillsammans ska de ta sig genom en bana som är byggd av skyltar med olika moment som ekipaget ska genomföra. I nybörjarklassen finns det 33 olika moment som man kan träna på. Efter nybörjarklassen tillkommer ett antal nya moment i vardera av de följande klasserna som är fortsättningsklass, sedan avancerad- och slutligen mästarklass som är den högsta klassen.

I nybörjarklass är hunden kopplad i banan vilket gör rallylydnad till en utmärkt gren att börja tävla i. Föraren får dessutom prata, uppmuntra och berömma hunden hela tiden, och även visa med händerna. Många som börjar med rallylydnad upplever att de får bättre kontakt med sin hund även till vardags och att hundarna verkligen gillar den positiva känslan som genomsyrar rallylydnaden, både på träning och tävling.

Namnet rallylydnad syftar inte på att det ska gå fort utan är en fingervisning om att föraren är ”kartläsare” o hunden är den som ”kör” enligt förarens anvisningar. På tävling bygger domaren en bana och som de tävlande ekipagen sedan ska ta sig igenom. Banorna ser olika ut varje gång. Skyltarna står på ca. 3 till 5 meters avstånd så det är bra om man har en god kontakt med sin hund även mellan skyltarna. Alla ekipage börjar med full pott på protokollet, alltså 100 poäng. Av dessa räknar domaren sedan av poäng enligt en förutbestämd skala. Om detta kan man läsa mer på brukshundklubbens hemsida, t.ex. under ”vanliga avdrag”.

Busig hund!

Vad ska man då tänka på för att börja träna rallylydnad? Det är bra om hunden har en god kommunikation med sin förare så att den villigt följer med denne mellan skyltarna i löst hängande koppel.

I de högre klasserna inom rallylydnad ska alla moment även kunna utföras på förarens högra sida så vänta inte för länge med att även testa på högerhandling.

Rent praktiskt är det är bra om hunden har några grundkunskaper, t.ex. att den kan sätta sig, ställa sig o lägga sig på kommando. Glöm inte att man som jag nämnde tidigare får använda både röst och gester när man kommunicerar med sin hund i rallyn. När hunden kan dessa positioner så är det bra om man även tränar lite stadga i sitt, ligg och stå så att hunden verkligen kan hålla positionen en stund. Det har du god nytta av senare.

Rallylydnad

Skyltar och momentträning
Som förare är det bra om man lär sig skyltarna i nybörjarklass till att börja med. Skyltarna och utförliga momentbeskrivningar finns på brukshundklubbens hemsida. Det kan se lite krångligt ut till att börja med men läser man bara momentbeskrivningarna så brukar det klarna. Det finns också kurser i rallylydnad, jag har t.ex. både kurser i närområdet samt även onlinekurser, om man vill ha lite hjälp på traven med att komma igång med sin träning.

Några slutord

Mina bästa tips för dig som är ny inom sporten är: vänta inte för länge med att påbörja träningen av högerhandling och hitta ett träningsgäng. Dels blir det roligare att träna ihop, ni kan ta del av varandras framgångar och ge tips om kamraterna stöter på svårigheter. Och dels blir det enklare att bygga banor eller slingor om man är några stycken som hjälps åt.

Det allra viktigaste är dock att både hunden och du har roligt ihop! Ladda fickorna med godis, hundens favoritleksaker och ett gott humör och vips så har ni grunden för en superkul rallylydnadsträning!