Att köpa valp av mig

Att köpa valp av mig

Varför just en jaktgolden?

Vad roligt att du är sugen på en jaktgolden! Jag blir lite nyfiken på varför – vilka egenskaper är det du fallit för och vad vill du använda dem till? Jaktgolden är otroligt allround så ni har många hundsporter att välja mellan. Innan du fattar beslutet om det här är rätt ras för dig så behöver du sätta dig in i rasens mentalitet. En stimulerad jaktgolden kan vara en helt fantastisk familjehund men du bör veta att de i första hand är avlade för arbete. Jag säljer INTE valpar enbart som aktiva familjehundar. Hundar från mig behöver meningsfulla sysselsättningar och jag säljer därför ENBART till valpköpare som aktivt vill tävla inom hundsport, utbilda hunden till räddningshund eller på annat sätt arbeta med hunden praktiskt. Jag ser också helst att man har tidigare erfarenhet av detta.

En jaktgolden är nämligen inte bara en ”vanlig” golden i en mindre kropp eller en annan färg . De är snabbare, har mer energi och motor och kräver därför också mer stimulans för att trivas med livet. En långrunda på helgen räcker inte. Då riskerar både hunden och du att bli olyckliga.

En hund från mig passar alltså inte i en familj med småbarn, där veckoschemat redan är överfullt med aktivteter som inte inkluderar hunden.

Jag förväntar mig därför att du har utvärderat dina förhållanden och har gjort ett bra beslut om huruvida du verkligen har tid och energi att ta emot en valp i din familj och att du vet varför just en Golden Retriever av arbetslinjer passar dig/er.

Att köpa valp av mig

Var helst ute i god tid. Då har vi hunnit etablera en kontakt innan valparna föds.

Första kontakt med mig sker genom mail. Där jag vill att ni berättar om vilka mål ni har med kommande valp, tidigare erfarenheter och tävlingsmeriter samt hur hunden kommer att spendera sina dagar. Om jag känner att ni kan vara ett möjligt hem för en valp från Glädjeruset så tar vi ett telefonsamtal där vi pratar vidare och känns det fortsatt bra då är sista steget att komma på besök hos mig för att träffa mig och hundarna. Först där efter bestäms det om ni sätts upp på intresselistan.

Jag har allså inget kö-system utan ni som kontaktar mig sätts upp på en intresse-lista – om jag tycker ni uppfyller de kriterier jag har för att köpa valp hos mig.

Ni som står på intresselistan blir sedan kontaktade av mig när parningen är gjord samt när valpningen är klar då jag vet antal och fördelning.

Ingen får reda på vilken av valparna man får förrän valparna är ca 7 veckor och veterinärbesiktningen är gjord. Jag sköter alltså fördelningen av vilken valp man får. Detta eftersom jag är den som lever med valparna varje dag och matchar rätt valp till dig utifrån det jag ser hos valparna och det du vill ha.

Jag har regelbundet valp- och kennelträffar och hjälper mer än gärna till med träningstips eller andra frågor. Jag vill att vi håller kontakten under hela hundens liv.

Och skulle ni av någon anledning inte kunna behålla hunden vill jag att ni tar kontakt med mig först så jag kan köpa tillbaka den. 

Vad jag förväntar mig av dig som valpköpare

Jag förväntar mig att er valp kommer att bli en älskad familjemedlem. Den ska leva i ditt hem (inte i en rastgård eller hundstall). Jag förväntar mig också att mina köpare engagerar sig dagligen i hunden och tränar och aktiverar den under hela livet samt att den ska få bra mat, omtänksam och professionell sjukvård.

Om du jobbar heltid ser jag det som självklart att det antingen finns någon form av hundvakt alternativt dagisplats eller liknande. En hund ska inte behöva ligga ensam hemma den största delen av sin vakna tid och det är inte tillräckligt att kompensera detta på helgen.

Valp- och vardagslydnadskurs
Valp och vardagslydnadskurs är viktigt oavsett om du är en van och kunnig hundmänniska eller om du är nybörjare. En valp behöver lära sig att vistas bland andra hundar och ändå fokusera på dig. Så även om du inte tycker det behövs, så behöver din valp det.

Jag vill att du väljer en instruktör som jobbar med positiv förstärkning och gärna med klickerträning.

Du röntgar och ögonlyser hunden
När hunden är 12-18 månader ska den höft- och armbågsröntgas, och när den är 24 månader ska den helst ögonlysas. Detta gör du på egen bekostnad.

Jag vill också gärna att du mentalbeskriver din hund, antingen genom ett MH-test eller genom BPH.

Vad du kan förvänta dig av mig som uppfödare

Jag räknar med att vara i kontakt med mina valpköpare under hela hundens liv, så det är viktigt att du känner bekväm med mig som uppfödare. Jag vill väldigt gärna ha information om resultat, hälsa och olika händelser i varje valps liv.

Du kommer att få fortsatt information om din valps föräldrar via hemsidan och jag kommer givetvis att arrangera regelbundna träffar för alla valpköpare som jag förväntar mig att ni kommer på i så stor utsträckning det är möjligt.

Från dagen du hämtar din valp och hela hundens liv så är du alltid välkommen att ringa eller maila mig med frågor och funderingar.