Vad ska valpen ha?

Vad ska valpen ha?

Jag får ofta frågor om vilka tillbehör jag använder till mina hundar – vilka koppel, selar, godis osv. Så jag tänkte skriva lite om vilka saker vi använder och vart ni kan köpa dem.

Genom åren har jag hunnit testa en hel del olika märken och utföranden på hundrelaterade produkter – vissa har jag tyckt mer om än andra, så jag ska försöka sammanställa några av de tillbehör som jag verkligen gillar och rekommenderar.

Låt oss börja med Tillie.

Så – vad ska nu den lilla valpen ha när vi får hem det lilla 8-veckors knytet som så snabbt växer upp till en gänglig tonåring?

Först och främst behöver man så klart någon form av sele / halsband och ett koppel. Tillie har haft en sele från Hunter som jag verkligen älskar! Jag valde storlek S till henne och den hade jag med mig när jag hämtade henne. Då var den helt lagom inspänd på den minsta omkretsen. Och eftersom den så fiffigt går att ändra både omkrets och även längden på bandet som går ner över bröstet, så har hon haft den tills nu. Alltså i nio veckor och med en viktuppgång från ca 5 kg till 13 kg. Det är riktigt bra!

Nu har jag två olika selar från Hurtta till henne – dels Hurttas Casual Y-sele, samt även Hurtta Active sele. Att jag valt dessa två beror dels på den grymma kvalitén – jag gillar verkligen detta finska märke när det kommer till hundtillbehör. Men också på att y-selen är grym att växa i, den går att ställa in på olika sätt. Och active-selen har ett smart handtag som bl.a. är riktigt bra när vi tillbringar mycket tid vid havet – det blir lätt att få tag på henne om hon skulle hamna lite för långt ut i vattnet. Och även för att den typen av sele är bäst för långa vandringar där man kanske även vill sätta klövjeväskor på hundarna. Det är hon så klart för liten för nu men det kommer fram över.

Vidare så har jag två olika koppel till Tillie, dela Tassashops helt fantastiska specialgjorda anti-glidkoppel. Där jag valt färgen lila, längd 1,80 meter, bredd 1,3 cm, karbinhake samt utan ring i öglan. Allt detta går att välja efter egna önskemål.

Jag har dessutom Hurttas Casual repkoppel som är tunna och smidiga när man promenerar med flera hundar som jag ofta gör, man kan lätt ha alla fyra koppel i en hand.

Tillie sover i en säng från Fuzzyard på nätterna, den är supermjuk och ombonad och hon älskar den. Just det här med sängar är mina hundar oftast väldigt olika med vad de tycker om – men Fuzzyard är en favorit hos dem alla.

Redan när jag hämtade Tillie så hade jag med en uppfällbar transportbur från Dogman som jag är supernöjd med. Den är så lätt att fälla upp, har smarta “gardiner” man kan lägga ner om hunden inte vill ha insyn och lika lätt fälla upp om man vill att den ska kunna se. Sedan har den även möjlighet att välja om man vill ha bara ett nät som dörr eller om man vill ha helt fördraget. Supersmart!

Denna sommaren har ju varit rekordvarm och redan när jag hämtade Tillie så hade jag lagt en kylmatta, även den från Dogman, i buren. Den kylmattan har verkligen kommit till användning och hon sover fortfarande middag på den varje dag.

Sedan är det det här med leksaker. Jag vill gärna ha uttalat giftfria leksaker till mina hundar och gillar därför särskilt Becos bollar som är gjorda av risskal. Sedan har vi även en Kong som man kan fylla med smaskiga saker. Perfekt nu i värmen – fyll med valfria godsaker o frys in. Ett suveränt mellanmål när temperaturen stadigt ligger runt 30 grader.

I övrigt har vi en del olika mjuka leksaker, bl.a. en flamingo från Fuzzyard som är helt otroligt hållbar. Att den överlevt alla dragkamper hundarna haft med den är ett rent mirakel. Grym kvalitet!

Vi har även några kampleksaker – en fårkampis med handtag som vi använder i träningen och en lite längre kampleksak som är flera saker i en – den har päls, den har en boll som prasslar när man biter i den och den har även en expander i handtaget för att skona mattes arm om leken blir för vild.

Ett tips för kliande valptänder är hjorthorn att tugga på. Naturligt och väldigt dryga.

Det var grunden av de tillbehör jag använder till Tillie. Nedan finns en lista över vart de olika sakerna går att köpa.

Nästa gång kommer jag att prata lite om vilka saker jag använder i träningen.

Länkar:

Hunter sele, hjorthorns-tugg samt fårkampis http://workinteam.se

Hurttas tillbehör, Kong, flerfärgad leksak från Dog’s Craft samt kylmatta och bur från Dogman http://lillanosen.se

Specialgjorda koppel http://tassashop.se

Fuzzyards samt Becos sortiment http://petwear.se

Kommentarer är stängda.